Ontwikkel jouw talent

Ontwikkel jouw talent

We willen allemaal groeien en verbeteren. Zelfverbetering is immers noodzakelijk om vooruit te komen op het werk. Maar als je eenmaal weet wat je wilt verbeteren – of het nu gaat om spreken in het openbaar, het gebruik van sociale media of het analyseren van gegevens – hoe begin je? Natuurlijk zullen de manier waarop variëren, afhankelijk van de persoon en wat je wilt leren, maar er zijn enkele algemene regels die je kunt volgen. Hier zijn acht principes die je moet volgen in jouw zoektocht naar zelfverbetering. We sluiten af ​​met wat dit betekent voor trainingontwerpers.

1. Check of je er klaar voor bent

Wanneer je aan een nieuwe vaardigheid of competentie werkt, moet je jezelf twee dingen afvragen. Ten eerste: is je doel haalbaar? Er zijn bepaalde grenzen aan wat je kunt leren. Je wilt bijvoorbeeld hersenchirurg worden, maar beschikt niet over de vereiste oog-handcoördinatie. Ten tweede: hoeveel tijd en energie kan je aan het project besteden? Zelfverbetering is hard werken. Erken dat het leren van een nieuwe vaardigheid een extreme inzet vergt. Tenzij je doel haalbaar is en je bereid bent hard te werken, kom je niet ver.

2. Zorg ervoor dat het nodig is

Je vindt het misschien leuk om te leren spreken voor een groot publiek, maar waardeert je manager dat? Zorg ervoor dat de vaardigheid relevant is voor jou, jouw carrière, of jouw organisatie. Het verwerven van een nieuwe vaardigheid is een investering.

3. Weet hoe je het beste leert

Sommigen leren het beste door naar afbeeldingen te kijken of te lezen. Anderen kijken liever naar demonstraties of luisteren naar de uitleg. Sommigen hebben een ‘hands-on’ ervaring nodig. Door terug te kijken, kan je jouw ideale leerstijl bepalen. Denk na over enkele van je eerdere leerervaringen en maak een lijst met goede en slechte ervaringen. Wat hadden de goede, effectieve ervaringen met elkaar gemeen? Hoe zit het met de slechte? Door gemeenschappelijke elementen te identificeren, kan je bepalen welke leeromgeving het beste bij jou past.

4. Zoek de juiste hulp

Zoek iemand die je vertrouwt en die de vaardigheid beheerst die jij wilt ontwikkelen. En kijk verder dan je directe manager die je moet beoordelen. Stel jezelf de vraag: “Wie in mijn organisatie, anders dan mijn baas, zou mijn veranderingen opmerken en mij eerlijke feedback geven?” Als je binnen jouw bedrijf geen mentor kunt vinden, zoek dan naar mensen uit jouw branche of netwerk.

5. Begin klein

Kies een of twee vaardigheden waarop je je tegelijk wilt concentreren en deel die vaardigheid op in beheersbare doelen. Als je bijvoorbeeld assertiever probeert te worden, kan je je erop concentreren om tijdens vergaderingen vaker iets te zeggen door jezelf te dwingen binnen de eerste vijf minuten te praten.

6. Reflecteer onderweg

Om van experimenteren naar meesterschap te komen, moet je reflecteren op wat je leert. Anders blijft de nieuwe vaardigheid niet hangen. Deel je doelen altijd met de personen die onderweg informatieve of emotionele steun kunnen bieden. Door over je voortgang te praten, krijg je waardevolle feedback, blijf je verantwoordelijk en zet je de verandering in gang.

7. Daag jezelf uit om het aan anderen te leren

Een van de snelste manieren om iets nieuws te leren en in praktijk te brengen, is door anderen te leren hoe doe het. Deel dus wat je leert met je team, je manager of je collega’s. Je kunt jezelf daartoe dwingen door bijvoorbeeld een “les”-datum in je agenda te zetten. Met dergelijke doelstellingen zal jouw leerproces veel gerichter en praktischer zijn.

8. Wees geduldig

Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Het duurt doorgaans zes maanden of langer om een ​​nieuwe vaardigheid te ontwikkelen. En het kan langer duren voordat anderen het zien en waarderen. Mensen om je heen zullen slechts 10% opmerken van elke 100% verandering die je doorvoert!

Wat kunnen ontwerpers hiervan leren?

Als learning designer kunnen deze principes je ondersteunen bij het bouwen van een programma dat voldoet aan de gewenste impact en resultaten. We zetten een aantal ‘take aways’ voor jou als ontwerper op een rij:

  • Beloof niet dat mensen binnen een uur een vaardigheid leren als ze jouw programma hebben gevolgd! Het is gewoon niet waar.
  • Stel het programma af op de zakelijke doelstellingen van een organisatie. Zorg ervoor dat het de investering waard is.
  • Bouw elementen voor reflectie en coaching in. Leren van en met anderen is zeer effectief.
  • Neem praktische oefeningen op, zodat lerenden kunnen zien hoe ze verbeteren en welke punten nog verbeterd moeten worden.

Ariane van Rossem


Ariane van Rossem
ariane@parcourslearning.com

Bron: James M. Hunt & Joseph Weintraub, The Coaching Manager: Developing Top Talent in Business

Button Text

Hoe kunnen we helpen met jouw project?

Of je nu een opdracht of alleen een vraag hebt. We helpen je graag!

Contact

Ariane van Rossem

Account Manager

ariane@parcourslearning.com