Kortere aandachtspanne en het effect op leren

Kortere aandachtspanne en het effect op leren

Heb je ooit het gevoel dat jouw aandachtsspanne korter wordt? Het is niet alleen jouw verbeelding. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen inderdaad onrustiger zijn dan ooit tevoren! In vijftien jaar tijd is de gemiddelde menselijke aandachtsspanne met bijna een kwart gekrompen, van twaalf naar acht seconden. We lopen nu achter op de goudvis als het gaat om het kunnen concentreren op een taak of object. En het is waar dat er meer aandacht wordt gevraagd dan ooit tevoren.

Welke invloed heeft dit op het leren in bedrijven?

Als we bedenken hoe onze voortdurende afleiding en kortere aandachtsspanne de bedrijfsomgeving beïnvloeden, moeten we eerst kijken naar wat er op onze werkplekken gebeurt. Ten eerste zijn het niet alleen tieners en millennials die verslaafd zijn aan smartphones en alerts op sociale media. Dit omvat alle generaties.

Ten tweede is onze werkplektechnologie enorm veranderd. Op werklaptops jongleren we met e-mailberichten, instant messaging en groepsberichten, terwijl je je  mobiele telefoon controleert op updates van sociale media en persoonlijke e-mails. Bovendien zijn je dagen nog steeds gevuld met vergaderingen en veeleisende deadlines, en ja, de telefoon gaat ook nog steeds.

Als het om bedrijfsleren gaat, is het geen wonder dat een medewerker, zodra hij in een klaslokaal komt of op een e-learningplatform gaat zitten, snel de focus verliest als de cursus te lang is of de stof te compact en te langdradig is. Ze zijn eraan gewend afgeleid te worden en anticiperen op een onderbreking. Als het niet komt, beginnen hun gedachten af ​​te dwalen. Wat er gebeurt, is dat ze de stof niet effectief leren en onthouden. Noodzakelijk leerwerk gaat verloren, tijd en geld worden verspild en zowel trainer als medewerker voelen zich gefrustreerd.

Hoe kunnen we het leren afstemmen op een kortere aandachtsspanne?

Een van de voordelen van een kortere aandachtsspanne is dat mensen eraan gewend zijn geraakt om dingen in een zeer korte tijd te leren - wat betekent dat ze zich snel kunnen concentreren op iets dat wordt onderwezen en het onmiddellijk in zich opnemen. De sleutel hier is dat het onderwerp snel moet worden onderwezen en meteen ter zake moet komen.

Kritische trainingselementen kunnen in kleinere doses worden overgebracht, ook wel bekend als microlearning, en is altijd en overal toegankelijk via laptop, tablet en mobiele apparaten. Microlearning omvat bekende zaken zoals blogs, games, quizzen, podcasts, simulaties en video's. Dit e-learningformaat is niet alleen handiger, het geeft medewerkers ook meer controle over hun tijd en hun leerervaring.

Microlearning is een win-winsituatie voor zowel werkgever als werknemer. Het kan snel en tegen lagere kosten worden ontwikkeld dan een meer traditionele training. Het is ook toegankelijk buiten kantooruren, nog een voordeel voor zowel medewerker als manager.

Of onze aandachtsspanne nu korter wordt of niet, er is veel concurrentie om onze aandacht. Om medewerkers te helpen belangrijke leerprocessen te volgen, terwijl ze ook andere taken in balans houden, kunnen we ze beter ondersteunen door korte en makkelijke microlearning-trainingen te maken die goed aansluiten bij hun behoeften.

Marguerite Stolp

Marguerite Stolp
Learning Specialist

marguerite@parcourslearnig.com

Button Text

Hoe kunnen we helpen met jouw project?

Of je nu een opdracht of alleen een vraag hebt. We helpen je graag!

Contact

Ariane van Rossem

Account Manager

ariane@parcourslearning.com