De interactieve video

De interactieve video

Drup. Hm? Drup, drup. Wat is dat geluid? Drup, drup. Vervelend! Waar komt het vandaan? Drup, drup, drup. Ah, de kraan lekt! Geweldig... wat nu?

Als je tegenwoordig iets moet repareren, kijk je waarschijnlijk eerst op YouTube. De kans is groot dat er een instructievideo is waarin wordt uitgelegd hoe je dit kunt oplossen. Wij noemen dit passief leren: je leunt achterover, ontspant en kijkt naar een video om iets nieuws te leren. Na het bekijken van de video kun je besluiten om het eens te proberen. En dat is waar je leerproces actief wordt: je gaat daadwerkelijk bezig met de inhoud van de video.

Gelukkig verbetert de technologie. Video's hoeven niet langer passief te zijn. Niet meer achterover leunen en ontspannen. Laat de kijker interacteren met de inhoud van de video, waardoor de ervaring meeslepender en boeiender wordt. Interactieve video's veranderen de aard van het leren van passief naar actief. Hoe? Laten we een duik nemen in de wereld van interactieve video's: het wat, waarom en hoe.

Waarom interactieve video?

Er zijn veel redenen waarom je kunt kiezen voor interactieve video. Actief leren betrekt leerlingen bij diepgaand leren in plaats van oppervlakkig leren. Het helpt vaardigheden van hogere orde te bevorderen, wat betekent dat leerlingen kennis beter kunnen toepassen en overdragen.

We leven in een snel veranderende wereld waarin alles direct beschikbaar is: berichten versturen, live streamen en leren. De manier waarop we content consumeren verandert. Als consumenten eisen wij dat diepgaande informatie onmiddellijk aan ons wordt geleverd. De interactieve video biedt dit onmiddellijke karakter en met uiteenlopende verhalen en verschillende eindes zijn we niet langer beperkt tot een enkele call-to-action of gebruikerservaring.

En met een online platform kun je dat ook leg de genomen beslissingen vast en geef inzichten door aan uw team, terwijl u de leerling anoniem houdt. Privacy is belangrijk bij het omgaan met de persoonlijke ontwikkeling van uw medewerker, maar het verkrijgen van een algemeen inzicht in de gebieden die meer ondersteuning nodig hebben is uiterst waardevol en een kans om verdere veerkracht op te bouwen.

Door uw leerlingen op een individuele reis te laten gaan om hun eigen begrip te maximaliseren, neemt u de taak weg van een trainer in de klas die moet stoppen en afzonderlijk moet beginnen uit te leggen. In plaats daarvan zal een goed online platform ofwel een vertakt antwoord bieden (via een personage, zoals een normaal gesprek) of een rationeel post-scenario om de leerling ondergedompeld te houden in een levensechte omgeving.

Hoe maak je interactieve video's?

We duiken niet in de technische aspecten van het maken van een interactieve video. Onze interesse gaat uit naar het creëren van de inhoud. Twee formaten die we graag willen benadrukken: een nieuwe versie van bestaande video's en rollenspelvideo's.

Een nieuwe versie van bestaande inhoud is altijd een optie en voor een editor kost dit niet zoveel tijd. Het bewerken of toevoegen van extra inhoud kan snel worden gedaan. Als contenteigenaar vergt het wat denkwerk. Praat eerst met de video-editor om de verschillende mogelijkheden te ontdekken. Bekijk dan goed je huidige video’s en stel jezelf voortdurend de vraag: hoe kan dit interactiever? Geef jouw input en je zult blij verrast zijn over de verschillen. In plaats van alleen maar te kijken, moeten jouw mensen rechtop zitten en aandacht besteden aan de volgende actie.

Voor rollenspelvideo's opent interactiviteit ook een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden. Je kunt acteurs meerdere keren filmen, vanuit verschillende invalshoeken en met verschillende reacties. Een interactief videorollenspel geeft jouw mensen de kans om op een veilige manier getuige te zijn van verschillende onverwachte situaties rond het leerdoel. Dit resulteert in het ontwikkelen van creatieve probleemoplossende vaardigheden onder realistische tijdsdruk, wat ook vertrouwen opbouwt dat hen kan helpen in hun dagelijkse taken. Als contenteigenaar moet je meerdere scripts schrijven en wees heel precies in hoe het rollenspel moet worden uitgevoerd. In de pre-productiefase is het inderdaad tijdrovender. Maar het feit dat jouw mensen meer leren, betaalt zich deze tijdsinvestering terug.

Passief leren is uit!

Interactieve video vertegenwoordigt een spannend, evoluerend nieuw format dat rechtstreeks in contact kan komen met lerenden op emotioneel niveau, en hen kan betrekken bij hun eigen groei en ontwikkeling.

Rebecca van der Toorn

Rebecca@parcourslearning.com

Button Text

Hoe kunnen we helpen met jouw project?

Of je nu een opdracht of alleen een vraag hebt. We helpen je graag!

Contact

Ariane van Rossem

Account Manager

ariane@parcourslearning.com