5D blended learning model

5D blended learning model

“Elk blended learning-model ziet er interessant uit; hoe beslis ik welke ik moet kiezen?" Je bent niet de enige die dit denkt. Het belangrijkste is dat een blended learning-model geen magische formule is; er is niet één model dat past bij alle organisatiebehoeften. Het mooie van het werken met een model is dat het je kan helpen ideeën te communiceren, processen te begrijpen en voorspellingen te doen.

Basis voor onze aanpak

We hebben gekozen voor het model van De zes disciplines van baanbrekend leren door Roy Pollock en anderen als basis voor onze aanpak. We hebben er een draai aan gegeven en het 5D blended learning-model gecreëerd. Wij geloven dat deze 5D's leren omzetten in bedrijfsresultaten. De verbinding tussen de organisatie en de resultaten op de werkvloer worden versterkt. De echte eindstreep voor het leren is dus een betere prestatie. Met het 5D blended learning model zorgen we ervoor dat leren wordt gezien als een bedrijfsproces en daarmee concrete prestatieresultaten boekt.

Van definiëren tot continue ontwikkeling

1. Definiëren: Analyseer wat er is en wat er ontbreekt, stel leerdoelen vast en definieer de bedrijfsimpact. Vragen die je moet beantwoorden zijn:

  • Hoe ziet de succesvideo die je daarna wilt maken eruit?
  • Hoe ziet het succes van het leertraject eruit?
  • Wat zullen mensen op de werkvloer anders doen?
  • Wat zal de concrete impact zijn op de zakelijke behoeften?

2. Ontwerp: Stel leerformaten en alle bijbehorende activiteiten vast, ontwerp het traject en de communicatiecampagne. Hoe ziet het leertraject eruit voor de verschillende doelgroepen en stakeholders? Dingen om over na te denken zijn:

  • Voor: uitnodiging, verwachting, intentie
  • Tijdens: functierelevantie, inhoud, programma strategie
  • Na: verantwoording, N+1 rol, prestatieondersteuning.

3. Ontwikkelen: Creëer de inhoud: scripts schrijven, (interactieve) video, micro-leerelementen, VR etc. Te ondernemen activiteiten:

  • Analyseer het huidige trainingsmateriaal (in- en externe leveranciers)
  • Werk nauw samen met vakexperts (SME)
  • Pas de principes van hoe volwassenen leren toe
  • Heb een duidelijk beeld van hoe medewerkers leren
  • Definieer de mix van leermedia-inhoud en creëer/pas inhoud aan.

4. Leveren: Implementeren in leerplatform en het traject lanceren. Het traject kan een mix zijn van online leren, flipped classroom, webinars, faciliteren, chatten enz.

5. Continue ontwikkeling: Leren is geen eenmalige gebeurtenis. Het doel is continue leerlussen: prestatieondersteuning, rapportage, N+1 (manager)rollen betrekken, het leerontwerp evalueren en optimaliseren.

Geïnteresseerd? Neem contact met mij op om te sparren over de toepassing binnen jouw leerorganisatie.

Arjan Toet


Arjan Toet
arjan@parcourslearning.com

Button Text

Hoe kunnen we helpen met jouw project?

Of je nu een opdracht of alleen een vraag hebt. We helpen je graag!

Contact

Ariane van Rossem

Account Manager

ariane@parcourslearning.com